LIVE TEXT | Război în Ucraina. forțele ruse continuă să sosească în Belarus pentru a se antrena. Rusia le cere acum cetățenilor ruși să facă sacrificii suplimentare pentru a sprijini efortul de război

LIVE TEXT | Război în Ucraina. forțele ruse continuă să sosească în Belarus pentru a se antrena. Rusia le cere acum cetățenilor ruși să facă sacrificii suplimentare pentru a sprijini efortul de război

Ministerul Regatului Unit a raportat că mass-media de stat rusă și grupurile de afaceri au solicitat Ministerului Economiei din Rusia să autorizeze o săptămână de lucru de șase zile pentru muncitori fără a oferi salarii suplimentare.

Vehicule de luptă Bradley pe frontul ucrainean. Foto: Arhiva Adevărul

UPDATE 06.18 Finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, a susținut că operațiunea de ajutor rusă în vigoare în Bakhmut poate continua după termenul său inițial de 1 iunie și poate dura până pe 5 iunie. Prigojin a declarat pe 28 mai că retragerea Wagner din oraș ar putea dura câteva zile, deoarece Wagner nu este capabil să transfere toate echipamentele în stare bună până la 1 iunie. Prigojin a declarat că forțele Wagner intenționează să se retragă complet din Bakhmut în taberele din spate până pe 5 iunie. The Washington Posta raportat pe 28 mai că personalul ucrainean din zona Bakhmut a observat forțele Wagner părăsind orașul Bakhmut și personalul rus obișnuit asumându-și responsabilitatea pentru pozițiile anterioare ale Wagner în oraș. Totuși, personalul ucrainean a declarat că nu poate confirma faptul că forțele obișnuite ruse înlocuiesc gruparea Wagner în tot orașul Bakhmut. Surse rusești au distribuit mai multe filmări pe 27 și 28 mai, pretinzând că arată elemente ale batalionului de voluntari „Nevsky” și Brigada I independentă de sabotaj și recunoaștere „Lupii” care operează pe flancuri în zona Bakhmut. ISW a evaluat anterior că Brigada de Sabotaj și Recunoaștere „Lupii” opera în zona Avdiivka, sugerând în continuare că forțele ruse ar putea transfera forțe neregulate și elemente ale Republicii Populare Donețk (DNR) din jurul Avdiivka în zona Bakhmut. ISW a evaluat anterior că transferul rusesc al acestor elemente către Bakhmut poate reduce ritmul operațiunilor ofensive rusești pe frontul orașului Avdiivka-Donețk.

UPDATE 05.52 Ritmul operațiunilor rusești în jurul Bakhmutului rămâne deosebit de scăzut. Statul Major ucrainean a raportat pe 28 mai că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Orikhovo-Vasylivka (11 km nord-vest de Bakhmut), la vest de Khromove (imediat la vest de Bakhmut) și în direcția Ivanivske (6k vest de Bakhmut). Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, colonelul Serhiy Cherevaty, a raportat pe 28 mai că doar o ciocnire între părți a avut loc lângă orașul Bakhmut în ultimele 24 de ore. Imaginile geolocalizate publicate pe 28 mai indică faptul că forțele ruse au înregistrat câștiguri marginale la vest de Klișchiivka (7 km sud-vest de Bakhmut). Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse contraatacă la vest de Klișchiivka, dar că forțele ucrainene își mențin pozițiile actuale în zonă. O sursă rusă a susținut că forțele ucrainene au continuat contraatacurile lângă Orikhovo-Vasylivka pe 27 mai, unde surse rusești au susținut că forțele ucrainene au avansat până la un kilometru pe 26 mai. Personalul ucrainean din zona Bakhmut și-a exprimat optimismul că ritmul scăzut al operațiunilor rusești în jurul lui Bakhmut ar putea facilita contraatacuri ucrainene limitate și localizate, în continuare. ISW a evaluat anterior că ritmul scăzut al operațiunilor ofensive rusești în zona Bakhmut și operațiunea de ajutor în curs de desfășurare le oferă probabil forțelor ucrainene din zonă inițiativa de a lansa o nouă rundă de operațiuni în jurul orașului, dacă doresc acest lucru.

UPDATE 05.20 Finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, pare să fi subminat din nou indirect autoritatea și regimul președintelui rus Vladimir Putin. Prigojin a răspuns la întrebarea unui jurnalist despre faptul că mass-media de stat rusă interzice orice discuții despre forțele Wagner, afirmând că birocrații ruși nenumiți vor beneficia de o astfel de cenzură doar în termenul apropiat de una până la trei luni, înainte ca poporul rus să renunțe și să înceapă să-i urască pe birocrați. Prigojin a declarat că oficialii ruși s-ar fi putut bucura de capacitatea lor istorică de a cenzura societatea rusă dacă Rusia nu ar fi început războiul în Ucraina. Prigojin i-a dat apoi un sfat unui oficial fără nume: „Dacă începeți un război, vă rugăm să aveți caracter, voință și bile de oțel - și numai atunci veți putea realiza ceva.” Prigojin a sugerat că realizări reale i-ar permite să evite să mintă cu privire la construcția de noi clădiri, stații de metrou și poduri, în efortul de a arăta bine. Prigojin a schimbat discuția de la a vorbi despre oficiali ruși nenumiți la a se adresa direct unui singur om. Comentariile lui Prigojin sunt probabil vizate de Putin, pe care mass-media de stat rusă l-a descris în mod obișnuit ca un lider implicat minut de minut în proiecte de infrastructură mici și în viețile oamenilor ruși obișnuiți. Putin obișnuia să găzduiască anual conferințe de presă „Direct Line” de câteva ore cu alegătorii, în care răspundea adesea la întrebările care sunt cele mai potrivite pentru guvernele locale, de exemplu.

UPDATE 04.48 Prigojin ar putea să-l atace pe Putin pentru că nu i-a oferit o recompensă promisă pentru capturarea orașului Bakhmut. Atacul anterior al lui Prigojin asupra lui Putin a avut loc pe 9 mai – o sărbătoare simbolică pe care Putin ar fi vrut s-o folosească pentru a prezenta victoria pretinsă a Rusiei de la Bakhmut ca o realizare echivalentă cu eforturile Uniunii Sovietice asupra Berlinului în 1945. Presa de stat a Kremlinului a comparat ocuparea orașului Bakhmut cu victoria sovietică de la Berlin pe 21 mai, ceea ce indică probabil că Kremlinul se pregătea să asocieze victoria de la Bakhmut cu Ziua Victoriei. Prigojin a susținut că Wagner a capturat efectiv Bakhmut până la 10 mai și a curățat orașul până la 20 mai și a încercat să dea vina pentru întârzierea cuceririi orașului de către Wagner pe reținerea muniției de către Ministerul rus al Apărării (MOD). Prigojin a mai susținut că operațiunea sa ofensivă „Mașina de tocat carne Bakhmut” a ucis jumătate din armata ucraineană, o afirmație pe care ultranaționalistul rus Igor Girkin a declarat-o falsă. Prigojin a mai susținut că Wagner a deschis o rampă de lansare pentru operațiuni ofensive ulterioare în Donbas și a remarcat sarcastic că forțele regulate ruse subordonate Ministerului Apărării Rusiei vor putea ajunge la râul Nipro, să cucerească teritoriile celor patru regiuni anexate și să cucerească cetățile ucrainene din vest și nord de Bakhmut.

UPDATE 04.16 Loviturile lui Prigojin la Putin și Ministerul Apărării Rusiei - în combinație cu asumarea realizărilor grupării Wagner - pot sugera că Prigojin este frustrat că nu a primit o compensație promisă pentru victoria sa în Bătălia pentru Bakhmut. Este posibil ca Ministerul Apărării din Rusia să-l fi sabotat în mod deliberat pe Prigojin cu zile sau săptămâni înainte de 9 mai pentru a-l împiedica pe Wagner să captureze cele câteva blocuri rămase în vestul Bakhmut înainte de Ziua Victoriei, după cum sugerează Prigojin. Este posibil ca Putin să fi trecut în mod deliberat cu vederea astfel de eforturi de sabotare ale Ministerului pentru a evita să fie nevoit să-și îndeplinească orice promisiune pe care Prigojin crede că Putin i-a făcut-o. Prigojin a declarat anterior că, dacă i s-ar fi dat 200.000 de angajați, Wagner ar fi făcut noi progrese mari în prima linie. Declarația lui Prigojin din 28 mai și comportamentul său anterior ar putea indica faptul că el a avut în vedere extinderea Wagner în detrimentul forțelor convenționale ruse sau înlocuirea oficialilor militari ruși cu personal afiliat lui Wagner. ISW a evaluat anterior că Putin este un actor care este îngrijorat de sănătatea regimului său și, prin urmare, este puțin probabil să satisfacă pe deplin cerințele radicale ale lui Prigojin.

UPDATE 03.32 Grupul Wagner a organizat un miting ilegal pro-Wagner la Ekaterinburg pe 28 mai, în ciuda interzicerii mitingului de către autoritățile din Ekaterinburg. Aproximativ 100 până la 150 de mașini ale personalului și susținătorilor lui Wagner au organizat o procesiune de la Ekaterinburg la un cimitir din Berezovsky, regiunea Sverdlovsk, unde suporterii au depus flori la un monument Wagner. Unele surse din opoziție rusă au susținut că autoritățile locale i-au interzis în mod explicit Wagner să organizeze mitingul și că Wagner a organizat mitingul sfidând direct interdicția. Filmările arată mașini de lux care participă la procesiune, sugerând că unele elite locale ar putea să susțină gruparea Wagner. Regiunea Sverdlovsk este un centru important al bazei industriale de apărare a Rusiei (DIB), iar autoritățile ruse au efectuat recent acolo câteva arestări proeminente de persoane, inclusiv corespondentul Wall Street Journal, Evan Gershkovich sub acuzația de spionaj. Gershkovich a călătorit în special la Ekaterinburg pentru a vorbi despre criticile finanțatorului Grupului Wagner Yevgeny Prigojin la adresa directorului Muzeului de Istorie din Ekaterinburg, Igor Pușkarev. De asemenea, Prigojin s-a certat cu oficialii regionali ruși pentru a permite personalului Wagner decedat să primească înmormântări echivalente cu cele ale personalului militar rus obișnuit.

UPDATE 03.05 Propagandistul rus Vladimir Solovyov l-a criticat pe fostul ofițer rus și naționalist înflăcărat Igor Girkin pe 27 mai. Solovyov l-a acuzat pe Girkin că a discreditat pe armata rusă și a declarat că autoritățile ruse ar fi trebuit să-l închidă deja pe Girkin. Solovyov s-a plâns că autoritățile au urmărit penal alți bloggeri ruși pentru discreditarea armatei ruse, dar nu l-au atins pe Girkin. Girkin a răspuns pe 28 mai, menționând că Solovyov îl critică în ciuda experienței sale militare extinse. Girkin a subliniat că Solovyov nu a criticat finanțatorul Grupului Wagner Yevgeny Prigojin, în ciuda cazierului penal al lui Prigojin și a controlului asupra unei „armate de mercenari”. Zvonurile despre o investigație asupra lui Girkin pentru discreditarea armatei ruse au câștigat anterior importanță la mijlocul lunii aprilie, în timpul căreia Prigojin este posibil să fi încercat să facă presiuni asupra lui Girkin și a rețelelor sale de patronaj, ca parte a unor certuri în desfășurare pentru a concura pentru influență și patronaj.

UPDATE 02.47 Forțele ruse au efectuat atacuri la sol limitate la nord-est de Kupyansk și de-a lungul liniei Svatove-Kreminna pe 28 mai. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Masiutivka (13 km nord-est de Kupyansk) și nu au efectuat operațiuni în zona Kreminna. Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Vest al Rusiei (Districtul Militar de Vest) Serghei Zybinsky a susținut că unitățile de asalt ale Armatei a 6-a de Arme Întrunite (Districtul Militar de Vest) au distrus pozițiile ucrainene în apropiere de Masiutivka. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au avansat de la Masyutivka și și-au extins zona de control în zonă, deși ISW încă nu a văzut confirmarea vizuală a acestor progrese și nici confirmarea că forțele ruse controlează Masyutivka. Un militar ucrainean care servește lângă Kreminna a raportat că forțele ruse efectuează în mod regulat atacuri la sol fără succes și trage butelii de gaz interzise spre pozițiile ucrainene de lângă Kreminna. Un agregator de știri rus a susținut că forțele ruse au avansat la sud-est de Bilohorivka (10 km sud de Kremmina), în timp ce un blogger a susținut că forțele ruse au efectuat operațiuni fără succes în apropierea așezării. ISW nu a văzut o confirmare vizuală care să susțină un avans rusesc lângă Bilohorivka.

image

UPDATE 02.21 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive limitate de-a lungul frontului orașului Avdiivka-Donețk pe 28 mai. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Sieverne (6 km vest de Avdiivka), Pervomaiske (11 km sud-vest de Avdiivka) și Marinka (27 km). sud-vest de Avdiivka). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au recâștigat pozițiile pierdute la sud de Pervomaiske, dar au suferit pierderi în timp ce făceau acest lucru. Un alt blogger a susținut că bătălii de poziție au avut loc lângă Vodyane (7 km sud-vest de Avdiivka). Miliția Populară a Republicii Populare Donețk (DNR) a publicat filmări pe 28 mai, care pretindeau să arate elemente ale Regimentului 87 DNR respingând un contraatac ucrainean la periferia Avdiivka la o dată nespecificată.

image

UPDATE 02.00 O sursă rusă a susținut că forțele ucrainene au efectuat un raid eșuat peste râul Nipro pe 28 mai. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au detectat și au tras asupra forțelor ucrainene în timp ce se pregăteau să treacă râul Nipro lângă Podul Antonivsky. Acest raport este în concordanță cu rapoartele privind raidurile periodice ale Ucrainei peste râul Nipro.

image

UPDATE 01.33 Forțele ruse au continuat să tragă în zonele din sudul Ucrainei pe 28 mai. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat că forțele ucrainene au doborât două drone Shahed deasupra regiunilor Mykolaiv și Dnipropetrovsk și au lovit Beryslav, regiunea Herson, cu bombe. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat lovituri aeriene împotriva Chervone, Regiunea Zaporijia și Zmiivka, Regiunea Herson. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat că unitățile de artilerie rusă au efectuat 70 de misiuni de foc care vizează orașul Herson și împrejurimile sale.

image

UPDATE 01.15 Oficialii ruși de ocupație continuă să deporteze forțat copiii ucraineni în Rusia sub masca taberelor de vară. Șeful administrației militare ucrainene din regiunea Lugansk, Artem Lusohor, a raportat că autoritățile de ocupație ruse au anunțat crearea unei tabere de vară în Rusia pentru copiii ucraineni din raionul Shchastia ocupat de ruși din regiunea Lugansk. ISW a raportat anterior despre autoritățile ruse de ocupație care folosesc taberele de copii ca pretext pentru deportarea forțată a copiilor ucraineni în Rusia.

UPDATE 01.03 Centrul de rezistență ucrainean a raportat că oficialii ruși de ocupație intenționează să deschidă în iunie filiale regionale „Apărătorii patriei”, care vor oferi un fond de sprijin de stat rus pentru participanții la „operațiunea militară specială”. Centrul de rezistență ucrainean a raportat că oficialii de ocupație ruși vor încerca să folosească aceste birouri regionale pentru a colecta date despre rezidenți pentru a sprijini extinderea popularității Rusiei Unite în Ucraina ocupată.

UPDATE 00.44 Liderul opoziției din Belarus Valery Tsepkalo a susținut pe 27 mai că președintele belarus Alexandru Lukașenko a fost transportat de urgență la un spital din Moscova în urma unei întâlniri cu ușile închise cu președintele rus Vladimir Putin. Institutul de opoziție din Belarus, Hajun Project, a declarat că nu poate confirma afirmațiile lui Tsepkalo și a declarat că Lukașenko s-a întors la Minsk, de la Moscova, pe 25 mai.

UPDATE 00.29 Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse continuă să sosească în Belarus pentru a se antrena, înainte de a fi dislocate în Ucraina.

UPDATE 00.16 Ministerul Regatului Unit al Apărării (MOD) a evaluat că Rusia le cere acum cetățenilor ruși să facă sacrificii suplimentare pentru a sprijini efortul de război. Ministerul Regatului Unit a raportat că mass-media de stat rusă și grupurile de afaceri au solicitat Ministerului Economiei din Rusia să autorizeze o săptămână de lucru de șase zile pentru muncitori fără a oferi salarii suplimentare pentru a satisface cerințele complexului industrial din timpul războiului. Ministerul Regatului Unit a adăugat că propagandista de la Kremlin, Margarita Simonyan, a remarcat că cetățenii ar trebui să lucreze timp de două ore în plus în fabricile de muniție după slujbele lor de zi.

ȘTIRE INIȚIALĂ Forțele ruse au efectuat cea mai mare lovitură cu drone Shahed împotriva Ucrainei, de la începutul războiului, în noaptea de 27-28 mai. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au lansat 59 de drone Shahed-131/136, dintre care forțele ucrainene au doborât 58. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, colonelul Yuriy Ihnat, a caracterizat această lovitură drept cea mai mare lovitură cu drone de la începutul războiului și a declarat că forțele ruse au vizat în principal Kievul. Șeful regiunii Jytomyr, Vitaliy Bunechko, a raportat că dronele rusești au lovit o instalație de infrastructură nespecificată din regiune. Alocarea rusă de muniție aeriană pentru a viza Kievul, mai degrabă decât pentru a acorda prioritate infrastructurii sau instalațiilor militare, continuă să restrângă capacitatea limitată a campaniei aeriene ruse de a afecta semnificativ capacitățile ofensive ucrainene pentru viitoarea contraofensivă, așa cum a evaluat anterior ISW.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

3 Umilință fără precedent pentru Armata SUA! / Trupe rusești au intrat într-o bază care găzduiește militari americani în Niger

4 Asta e Rusia, oameni buni!

5 Așa o fi?